PLNĚNÉ HRUŠKY

4 nerozměklé, pěkné hrušky, citrónová kůra, trochu cukru, 4 lžičky brusinek, kousek čokolády nebo čokoládové polevy.

Oloupané hrušky rozpůlíme, vykrojíme jaderník, vložíme do trochy vody s kouskem citrónové kůry a cukru a dusíme, až jsou měkké. Odkapané dáme na talířky, do každého důlku po jaderníku dáme lžičku brusinek. Pak rozehřejeme čokoládu nebo polevovou hmotu s trochou šťávy z hrušek a přelijeme tím připravené hrušky. Podáváme teplé nebo studené jako moučník.

 

JABLKA V ŽUPANU

1 listové těsto z polotovarů, 500 g menších jablek, trochu zavařeniny, 1 vejce na potřenÍ, 20 g mandlÍ.

Menší jablka oloupáme, odstraníme ohryzek a jeho místo nahradíme pikantní zavařeninou. Těsto rozválíme, nakrájíme na větší čtverce (podle velikosti jablek).

Do každého zabalíme jablko tak, že čtyři rohy čtverce k sobě spojíme a přitiskneme na ně 1 loupanou mandli, aby se těsto nerozvíralo. Na povrchu těsto potřeme rozšlehaným vejcem a v předtopené horké troubě upečeme. Upečená jablka podáváme vlažná a sypaná vanilkovým cukrem.

 

OVOCNÝ SALÁT SE ŠLEHAČKOU

2 pomeranče, 2 jablka, 2 banány, hruškový kompot, 1 citrón, trochu cukru,ČTVRTLITR šlehačky.

Oloupané, vnitřní kůry dobře zbavené pomeranče nakrájíme na tenká kolečka. Stejně tak na lístky nakrájíme oloupaná

jablka, banány, kompotované hrušky i jiné ovoce, které máme. Vše zalijeme vodou s citrónovou šťávou a ochucenou cukrem. Ovoce zalijeme a necháme v chladničce vychladit. Než neseme na stůl, navršíme nahoru na salát dobře ušlehanou  smetanu  s  trochou  cukru.

 

SLADKÉ OMELETY

(pro 4 osoby)

10 vajec, 250g cukru, 1 lžička rumu, 150 g hladké mouky, tuk na pečení, zavařenina.

Žloutky dobře třeme s cukrem, přidáme střídavě dobře ušlehaný sníh, rum a mouku. Upečeme 4—5 omelet, nejlépe v troubě. Omelety potíráme pikantní zavařeninou, přeložíme nebo stočíme a hned podáváme.

 

OMELETY S ČOKOLÁDOU

(pro 4 osoby)

PŮLLITR mléka, asi 250 g hladké mouky, 6 vajec, špetička soli, tuk na pečení, na plnění: 250 g tvarohu, 2 jablka, 1 lžíce cukru, 2 tabulky čokolády.

V mléce rozmícháme celá vejce, sůl a mouku na řídké těstíčko a na pánvi upečeme tenké omeletky. Namažeme tvarohem utřeným s cukrem a strouhanými jablky. Omeletky pomažeme a stočíme. Dáme na plochou mísu, hodně posypeme strouhanou čokoládou a strčíme na chvíli do trouby, aby se čokoláda rozpustila.

 

ČOKOLÁDOVÁ OMELETA SE ŠLEHAČKOU

4 žloutky, 5 bílků, 5 rovných lžic hrubé

mouky, 5 plných lžic pískového cukru,

1 lžíce kakaa, zavařenina, čtvrtlitr šlehané

smetany s trochou vanilkového cukru.

V kotlíku ušleháme dobře sníh a zašleháme třetinu cukru. Pak stěrkou vmícháme zbylý cukr, jeden žloutek po druhém, kakao a nakonec zabalujeme mouku. Plech, dobře vymazaný tukem a vysypaný moukou, těstem stejnoměrně potřeme a v málo předtopené troubě omeletu zvolna upečeme. Horkou omeletu hned namažeme dobře utřenou, zředěnou zavařeninou a stočíme. Na prochladlou balenku nastříkáme ušlehanou smetanu s cukrem. Povrch můžeme ještě pro ozdobu poprášit kakaem. Krájíme na řezy.

 

BRAMBOROVÝ NÁKYP

10 větších brambor, 2 lžíce hrubé mouky, 4 jablka, 1 lžíce vanilkového cukru, 1 šálek smetany, 3 vejce, 50 g másla, strouhanka.

Nastrouhané vařené brambory lehce promícháme s moukou. Do formy, dobře vymazané a vysypané strouhankou, dáme vždy vrstvu brambor, pokapeme máslem, posypeme oloupanými, nakrouhanými jablky, pocukrujeme, a tak střídáme. Nahoře zůstanou brambory; pokapeme je máslem a zalijeme smetanou s rozmíchanými vejci. Do červena zapečeme a teplé podáváme.

 

DORT S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

200 g cukru, 200 g vařených strouhaných brambor, 100 g jemné krupice, 3 vejce, třetina prášku do pečiva, 60 g másla, 1 balíček hotové koupené polevy.

Máslo třeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme strouhané brambory, zahustíme krupicí s práškem a nakonec přidáme dobře našlehaný sníh z bílků. Těsto přendáme do dortové formy dobře vymazané tukem a vysypané hrubou moukou a zvolna pečeme. Zkusíme vpíchnutím doprostřed dortu, je-li propečen. Pak jej přendáme na mísu a polijeme čokoládovou polevou, kterou koupíme hotovou. Místo polevy můžeme tento dort nastříkat šlehanou smetanou.

 

JAHODOVÁ BUBLANINA PIŠKOTOVÁ

4 vejce, 8 dkg pískového cukru, kousek citrónové kůry, 10 dkg polohrubé mouky, 2V2 dkg másla; 50 dkg jahod a trochu tuku a hrubé mouky na vymaštění a vysypáni pekáčku a jahodový sirup.

Žloutky s polovinou dávky cukru a s trochou nastrouhané citrónové kůry utřeme do pěny. Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků zašleháme druhou polovinu dávky cukru, spojíme s utřenými žloutky, zasypeme moukou, vařečkou lehce promícháme a nakonec přimícháme vlahé rozpuštěné máslo. Těsto nalijeme do vymaštěného, moukou vysypaného pekáče, stejnoměrně rozetřeme, posypeme omytými, oschlými a trochou mouky poprášenými jahodami a pečeme ve středně horké troubě do růžova. (Jahody obalené moukou nepadnou v těstě tak snadno ke dnu.) Upečenou a prochladlou bubláními krájíme na čtverečky, pocukrujeme a podáváme na dezertním talířku, podlité rozředěným jahodovým sirupem. Pro 8 osob.

 

ČOKOLÁDOVÝ POHÁR S JAHODAMI

10 dkg hořké čokolády, 4 lžíce moučkového cukru, 1/2 litru mléka, 3 dkg želatiny, sáček vanilkového cukru, nepatrně soli a 2 dl šlehačky.

Na zdobení: strouhaná čokoláda, šlehaná smetana a čerstvé, zmrazené nebo kompotované jahody.

Želatinu nasypeme do skleničky, zalijeme ji třemi lžícemi mléka a necháme asi 20 minut bobtnat. Čokoládu nalámeme na menší kousky, dáme do kastrolku a ve vodní lázni ji rozpustíme. Pak k ní přidáme zbylé horké mléko, v mléce nabobtnalou želatinu, postavíme na oheň a za stálého míchání přivedeme do bodu varu. (Vařit se však směs nesmí.) Potom čokoládu s mlékem z ohně odstavíme, přimícháme vanilkový cukr a několik zrníček soli. Krém s kastrolem postavíme do studené vody a metlou šleháme tak dlouho, až krém začne tuhnout. Nyní ihned do krému lehce přimícháme ušlehanou smetanu a takto připravený krém naplníme do šampaňských pohárů nebo do kompotových mističek a postavíme je do chladničky k ztuhnutí. Potom povrch ztuhlého krému vrchovatě ozdobíme šlehanou smetanou, kterou posypeme nastrouhanou čokoládou. Nakonec do smetany ze stran zastrčíme několik čerstvých nebo kompotovaných, popř. zmrazených jahod. Podáváme s piškoty. Pro 4-6 osob.

 

VIŠŇOVÝ KOLÁČ

16 dkg másla, 16 dkg pískového cukru, vanilkový cukr, 16 dkg polohrubé mouky a 3 větší vejce; 50 dkg višni a trochu tuku a mouky na plech.

V misce utřeme máslo do pěny, pak do něho zamícháme žloutky, polovinu dávky cukru, vanilkový cukr a třeme asi 10 minut. Pak k tomu přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, do kterého jsme zašlehali druhou polovinu dávky cukru, přisypeme mouku a lehce promícháme. Plech potřeme tukem, posypeme moukou, těsto na něj rozetřeme asi na 2 cm vysoko, poklademe omytými, osušenými višněmi a koláč zvolna pečeme ve středně horké troubě. Upečený, prochladlý koláč nakrájíme a pocukrujeme. Pro 4—6 osob.

 

BORŮVKOVÉ LÍVANEČKY

1/2 litru mléka, 2 vejce, 10 dkg pískového cukru, trochu soli, 30 dkg polohrubé mouky a 25 dkg borůvek. Tuk na pečeni.

V mléce rozkvedláme žloutky, cukr, sůl, k tomu přimícháme mouku a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Nakonec lehce vmícháme borůvky. Z hotového těsta pak pečeme na dobře vymaštěném lívanečníku lívanečky. Hotové lívanečky posypeme cukrem a podáváme je s jogurtem nebo kyselou smetanou. Pro 4 osoby.

 

BORŮVKOVÝ KOLÁČ

Z KVASNICOVÉHO TÉSTA (na plech)

50 dkg polohrubé mouky, trochu soli, 2 dkg droždí, 1/4 litru mléka, 10 dkg másla, 7 dkg cukru, 2 žloutky a trochu citrónové kůry. Máslo na potření plechu a těsta, 1 žloutek, 1 kg borůvek, 10 dkg moučkového cukru a 2 dkg másla.

Do misky dáme droždí, posypeme je lžičkou cukru a vařečkou mícháme tak dlouho, až se droždí rozpustí. K němu pak přidáme asi 10 dkg mouky, 1/4 litru vlahého mléka a rozmícháme v řidší těsto — kvásek. Povrch kvásku posypeme trochou mouky, zakryjeme ubrouskem a dáme kynout. Do mísy dámě zbylou mouku, ke které přidáme sůl, zbylý cukr a nastrouhanou citrónovou kůru. V mouce uděláme důlek a do něho dáme zkynutý kvásek. Žloutky rozkvedláme ve zbylém vlahém mléce a postupně je za stálého míchání přiléváme k mouce; nakonec přidáme řídké vlahé máslo a vše zpracujeme vařečkou na těsto. Dobře propracované těsto poprášíme napovrchu moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme kynout.

Zkynuté těsto rozdělíme na dva díly. Z každého dílu uděláme zakulacený bochánek, který dáme na pomaštěný plech a necháme trochu kynout. Vykynutý pak do plocha přes celý plech stlačíme tak, aby kolem zůstal zvýšený okraj. Okraj koláčů potřeme žloutkem a střed vyplníme borůvkami. Povrch koláčů posypeme moučkovým cukrem a pokapeme máslem, nebo posypeme drobenkou a v dobře vyhřáté troubě pečeme asi 1/2 hodiny.

Obměna: Místo borůvkami můžeme střed koláčů vyplnit rozpůlenými a odpeckovanými švestkami nebo meruňkami, třešněmi, rybízem apod. Pro 10—15 osob.

 

OVOCNÝ KOLÁČ SE SNĚHEM

3 žloutky, 14 dkg másla, 6 dkg moučkového cukru, 1 dkg vanilkového cukru, 20 dkg polohrubé mouky, V4 kg vypeckovaných meruněk, třešni nebo višni, 4 bílky a 15 dkg pískového cukru.

Žloutky utřeme s máslem a cukrem do pěny, pak k tomu přimícháme mouku a těsto naplníme do dobře vymaštěné dortové formy. Povrch těsta poklademe ovocem a pečeme asi 25 až 30 minut ve středně horké troubě. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něho zašleháme pískový cukr. Pak sníh navršíme na koláč a dopečeme v mírně teplé troubě, až se sníh do zlatova zabarví. Pro 4 až 6 osob.

 

MALINY S KYSELOU SMETANOU

1/2 kg malin, 1/4 litru husté kyselé smetany a moučkový cukr, piškoty.

Dobře vychlazenou kyselou smetanu promícháme s malinami, podle chuti osladíme a naplníme do pohárů. Ozdobíme piškoty a podáváme se lžičkou. Pro 4 osoby.

 

BROSKVOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

Potřebujeme:

300g polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva,150g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, špetka nastrouhané citronové kůry, 2 vejce,125ml oleje,125ml kysané smetany, 15 broskví.

Na drobenku: 50g hrubé mouky,50g moučkového cukru, kousek másla.

Mouku smícháme s práškem do pečiva, oběma cukry, solí a citronovou kůrou. Přidáme vejce, olej a kysanou smetanu a vypracujeme těsto. Rozetřeme ho na plech vyložený pečícím papírem, hustě poklademe nakrájenými broskvemi a posypeme drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170-180°C asi 30 minut.

Drobenka- mouku a cukr prohněteme s rozměklým máslem.

 

KYNUTÝ BORŮVKOVÝ KOLÁČ

 

Potřebujeme:

půl kostky droždí,70g krupicového cukru, 250-300ml mléka,500g hladké mouky, špetka soli, 1 sáček vanilkového cukru,
1 vejce,60g másla,800g borůvek.

Na drobenku: 80g másla,80g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru,120g polohrubé mouky.

Z droždí, cukru, trochy vlažného mléka a lžíce mouky připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vykynout.
Do mísy vložíme zbylou mouku, sůl, vanilkový cukr a vejce. Přidáme kvásek, zbývající mléko a rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho na teplém místě asi 30 minut vykynout. Potom těsto rozválíme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme borůvkami a drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 30 minut.

Drobenka- smícháme máslo, oba cukry, mouku a prohněteme

 

BÁBOVKA S TŘEŠNĚMI

 

120g třešní,200g hladké mouky,175g polohrubé mouky,75g škrobové moučky, 1 sáček prášku do pečiva,120g kokosové moučky,270g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru,250g másla, 4 vejce,125ml mléka, máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy, kandované třešně na ozdobu.

Poleva:125g moučkového cukru,1-2 lžíce rumu, špetka potravinářského barviva podle fantazie.

Třešně omyjeme, osušíme a zbavíme stopek. Obě mouky, škrobovou moučku, prášek do pečiva a kokosovou moučku promícháme. Oba cukry utřeme s máslem a žloutky do pěny, přimícháme sypkou směs, přilejeme mléko a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Bábovkovou formu naplníme po částech těstem a postupně do něj přidáváme třešně. Těsto trochu odhrneme od středu a pečeme v předehřáté troubě při 170°C asi 50-55minut. Vychladlou bábovku vyklopíme a polejeme připravenou polevou.

Poleva:Cukr smícháme s rumem a rozpustíme v něm potravinářské barvivo.

Nakonec ozdobíme kandovanými třešněmi.

 

TVARÍHOVÝ DORT S OVOCEM NEPEČENÝ

 

Potřebujeme:

500 g polotučného tvarohu, 100 g másla, 120 g moučkového cukru, 2 vanilkové pudinky, 2 vejce, 4 g želatiny, 6 lžic vody, 0,2 litru horkého mléka, 1 sáček dětských kulatých piškotů, mala plechovka mandarinkového kompotu, velká plechovka jahodového kompotu, 2 lžíce hrubě nasekaných ořechů, máslo na vymazání dortové formy.

Želatinu necháme ve vlažné vodě nabobtnat, pak ji zalijeme horkým mlékem a rozmícháme. Ve šlehači našleháme vejce s moučkovým a vanilkovým pudinkem, pak po částech zašleháme máslo a tvaroh. Nakonec vmícháme mléko se želatinou. Dno vymazané formy pokryjeme vrstvou piškotů. Takto pokračujeme do spotřebování všech surovin, končíme vrstvou krému. Dort necháme přes noc v chladničce rozležet, pak odstraníme formu a dort po celém povrchu posypeme ořechy.

 

MOKRÁ BÁBOVKA

 

Potřebujeme:

500 g hladké mouky, 500 g krupicového cukru, 0,5 litru mléka, 4 vejce, 170 g hery, 2 prášky do pečiva, máslo na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání.

V míse utřeme žloutky s polovinou cukru, pak střídavě vmícháme mléko a zbylý cukr, přidáme rozpuštěnou heru a nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a v horké troubě upečeme - bábovka je upečená, když do ní vsunutá špejle je povysunutí suchá a bez nalepeného těsta. Bábovku vyklopíme z formy a pocukrujeme.

 

ROZINKOVÍ ŠNECI

 

Potřebujeme:

40 g rozinek, 70 g mletých mandlí, 150 g tuku, 6 lžic oleje, 120 g pískového cukru, 300 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 vejce, rum.

Přes noc namočte do trochy rumu a vody rozinky. Druhý den je nechte okapat a promíchejte s mandlemi. Na těsto zpracujte tuk, olej, pískový cukr, hladkou mouku s práškem do pečiva, přidejte vejce, rozinky a mandle. Těsto rozválejte pomocí hladké mouky na plát 30 krát 35 cm. Plát potřete lineckou zavařeninou a zarolujte. Potom z těsta odkrajujte plátky 2 cm široké. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem a v troubě při teplotě 175 stupňů upečte. Vrch pokapejte citronovou polevou.

 

NANUKOVÉ ŘEZY

 

Potřebujeme:

6 vajec, 15 dkg pískového cukru, 15 dkg mletých ořechů, 6 dkg hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva.

Vejce s cukrem ušleháme do pěny, přidáme ostatní přísady. Hotovou směs vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a dáme péct.

Náplň:

3 dcl mléka, 3 lžíce solamylu, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 20 dkg másla, 15 dkg cukru. Z mléka, solamylu, 1 vejce a vanilkového cukru uvařte hustou kaši a vychlaďte. Máslo a cukr ušlehehejte a přidejte vychladlou kaši. Natřete na studený korpus a polijte čokoládovou polevou.

 

RYCHLÝ PERNÍK

 

Potřebujeme:

2 2/3 hrnku hladké mouky, 1 2/3 hrnku moučkového cukru, 2 hrnky mléka, 2 vejce, 12 lžic oleje, 3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce kakaa, 1 lžička mleté skořice, 1 vanilkový cukr, 1 lžička sody bikarbony, 1 prášek do pečiva, rozinky, nasekané ořechy, kandované ovoce, trochu nastrouhané citrónové kůry.

Všechny přísady v míse dobře promícháme, přidáme trochu nasekaných rozinek, ořechů nebo kandovaného ovoce a citronovou kůru. Těsto rozetřeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Vychladlý perník posypeme moučkovým cukrem.

 

ŠLEHANÝ KOLÁČ S OVOCEM

 

Potřebujeme:

4 vejce, 1 3/4 hrnku moučkového cukru, 2 1/3 hrnku polohrubé mouky, 1 smetana ke šlehání, 1 prášek do pečiva, meruňky.

Vejce s cukrem vymícháme do pěny, postupně přidáme smetanu a mouku s práškem do pečiva. Všechno dobře smícháme a vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Na těsto rozložíme meruňky, které můžeme posypat vanilkovým cukrem a upečeme.

 

OLEJOVÁ BUBLANINA

 

4 vejce, 1 hrnek krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, různé druhy ovoce, např. třešně, borůvky, švestky, višně. Žloutky vymícháme s krupicovým a vanilkovým cukrem, za stálého míchání přidáme olej, mouku s práškem do pečiva, mléko a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný, hrubou moukou vysypaný plech, rozložíme omyté a okapané ovoce, které lehce vtlačíme do těsta a upečeme ve středně vyhřáté troubě.

 

VÁNOČKA

 

Potřebujeme:

500g polohrubé mouky,100g cukru, 3 žloutky,150g tuku,250ml mléka, 40g droždí, 1 vanilkový cukr, špetka soli,50g mandlí,50g rozinek, citronová kůra.

Na potření 1 vejce. Na posypání sekané mandle.

Do nádoby nalejeme polovinu množství vlažného mléka, přisypeme lžíci cukru, lžíci mouky, rozdrobené droždí, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, žloutky, rozpuštěný vlažný tuk, zbylé mléko, cukr, citronovou kůru, spařené oloupané a nasekané mandle, propláchnuté rozinky. Přilejeme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné těsto.Necháme ho na teplém místě vykynout.Pak těsto znovu propracujeme a rozdělíme na devět dílů.Z každého kousku vyválíme dlouhý váleček.Ze čtyř spleteme cop,který umístíme na plech vyložený pečícím papírem a uprostřed dlaní mírně stlačíme.Na něj pak položíme cop ze tří pruhů.Nakonec nahoru uděláme cop ze dvou pruhů.Ještě chvíli necháme vánočku kynout,pak ji potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.Ve vyhřáté troubě upečeme.

 

TŘENÁ BÁBOVKA

 

Potřebujeme:

100g tuku (hera), 4 vejce,1dl plnotučného mléka,150g pískového cukru, vanilkový cukr, 300g hladké mouky, 1/2balíčku kypřícího prášku, 2 lžíce rozinek, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy.

Tuk utřeme s cukrem, postupně přidáme žloutky a šleháme do pěny. Do směsi vmícháme vanilkový cukr, přebrané, omyté a spařené rozinky, mléko a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

 

JABLEČNÝ ZÁVIN

 

Potřebujeme:

40dkg hladké mouky,10dkg moučkového cukru,10dkg tuku (lukana, hera), 2celá vejce, citronová kůra (šťáva), 3/4prášku do pečiva, 6lžic mléka.

Náplň: nastrouhaná jablka (ochucená vanilkovým cukrem, skořicí)

Postup:

Všechny suroviny smícháme, vypracujeme těsto. Rozdělíme na půl. Polovinu těsta roztáhneme, přidáme náplň a zaděláme tak, aby nevytékala šťáva z jablek při pečení. Stejně postupujeme s druhým kouskem těsta. Pak potřeme žloutkem a pečeme.

 

BUCHTY S TVAROHEM

 

½ kg hladké mouky, kvásek (1/4 l mléka, cukr, kvasnice, 2 lžíce hladké mouky), 2 vejce + 7 malých lžiček cukru (trošku našlehat) a asi 1 dl oleje. 2 tvarohy.

Připravíme těsto, které necháme vykynout. Potom těsto vyválíme a rozdělíme na menší kousky, na které dáme lžičku rozmixovaného tvarohu s cukrem a mlékem. Kousky těsta s tvarohem pořádně zabalíme, ať nám tvaroh při pečení neutíká. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu ve středně rozehřáté troubě asi 20 minut

 

ŘEZY

 

Postup:

1a1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku hladké mouky, 1 hrnek cukru, vanilkový cukr, prášek do pečiva, 3-4 vejce, 1 hrnek oleje, 1 hrnek mléka, kakao. Vše smícháme, upečeme, necháme vychladnout. Připravíme si 1 tvaroh ve vaničce, 1 jogurt MAX, vanilkový cukr, moučkový cukr podle chuti. Vyšleháme, dáme na vychladlý moučník. Můžeme posypat čokoládou, nebo polít čokoládovou polevou.

 

HRABĚNČIN KOLÁČ

 

Potřebujeme:

45dkg polohrubé mouky, 4žloutky, skořici, 15dkg práškového cukru, 1 hera, 1/2 prášku do pečiva, sníh ze 4bílků, (jablka-náplň)

Postup:

Z těchto surovin uděláme těsto.1/3 těsta dáme do ledničky zchladit. Na vymaštěný plech dáme 2/3těsta,poklademe krájenými jablky, na to dáme sníh a nastrouháme 1/3těsta (z ledničky) a pečeme.

 

BÁBOVKA Z PUDINGOVÉHO PRÁŠKU

 

Potřebujeme:
150 g práškového cukru, 2 dcl olej, 40 g rozinek, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, ovocná marmeláda, čokoládová poleva
Příprava:
Pudingový prášek a vejce důkladně vyšleháme (šlehačem). Za stálého míchaní přidáváme olej, práškový a vanilkový cukr a prášek do pečiva. Rozinky obalíme v hrubé mouce a vmícháme do hmoty, formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme těsto a v dobře vyhřáté troubě pečeme asi 40 minut. Upečenou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme. Povrch potřeme rozehřátou marmeládou a polejeme čokoládovou polevou.

 

JABLKOVÉ ŘEZY

 

Potřebujeme:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 4 jablka, 2 prášky do pečiva, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 10 lžic oleje, hrnek mléka,
4 lžíce rumu.

Na polevu:

6 lžic moučkového cukru, lžíci kakaa, lžičku tuku lva, 3 lžíce horké vody, mletý kokos.

Příprava:

Na hrubém struhadle postrouháme jablka a ostatní ingredience na těsto smícháme a těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut. Po vychladnutí polijeme polevou, kterou připravíme za stálého míchání na mírném ohni z cukru, kakaa, vody a lvy. Polevu nalijeme na moučník a ihned posypeme kokosem.

 

PROŠÍVANÁ DEKA

 

Potřebujeme:

3 vejce, 1/2 hrnku oleje a vlažné vody, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, prášek do pečiva, 4 lžíce kakaa, tuk a mouku na plech.

Nádivka:

2 kostky tvarohu, 2 žloutky, 1/2 vanilkového pudinku v prášku, cukr, mléko, vanilkový cukr.

Příprava:

Ve šlehači šleháme cukr, vejce a postupně přidáváme olej, mouku a vodu. Nakonec vmícháme kakao a prášek do pečiva. Hmotu vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Z nádivky zdobítkem vytvoříme na těstě mřížky a zvolna pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.

 

ŠVÉDSKÝ SYPANÝ KOLÁČ

 

Potřebujeme:
1 hrnek krupice, 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, prášek do pečiva, citrónovou šťávu, 6 jablek, 1/8 mléka.

Příprava:

Do mísy nasypeme krupici, mouku, cukr, prášek do pečiva, přidáme citrónovou šťávu a promícháme. Do vymazané a vysypané formy vložíme1/3 směsi a navršíme na ni asi polovinu jablek hrubě nastrouhaných i se slupkou. Opět přidáme část směsi a na ni navršíme druhou polovinu jablek a zakončíme poslední třetinou směsi. Na vrch naskládáme kousky pokrájeného másla a zvolna asi hodinu pečeme. Do jablek můžeme podle chuti přidat rozinky, skořici nebo oříšky.

 

BUBLANINA

 

Příprava:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 3 celá vejce, 2dl oleje, prášek na kynutí, vanilka a ovoce.

Na vymaštěný a vysypaný plech nalijeme těsto. Posypeme ovocem a vanilkou. Pečeme 15 až 20 minut.

 

TVAROHOVÝ ZÁVIN S JABLKY

 

Potřebujeme:

1 hera, 1 tvaroh, 1 a ½ hrnku hladké mouky, strouhaná jablka.

Příprava:

Ze surovin vypracujeme těsto, rozválíme jej a posypeme strouhanými jablky, trochou skořice a cukru. Potom stočíme a dáme péct.

 

PIŠKOT S ŽELATINO

 

Potřebujeme + připravujeme:

4 celá vejce a 25dkg cukru rozmícháme a přidáme 1dl oleje,1dl vlažného mléka, 20dkg polohrubé mouky smíchané
s 1 práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech a upečeme asi při teplotě 200 stupňů.

Po zchladnutí polijeme piškot želatinou s ovocem, kterou připravíme z 2 pudinků + šťáva s ovoce + cukr + voda tak, aby nám to dalo asi 1l objemu, který převaříme. (při chladnutí rychle tuhne)

 

MÍŠA ŘEZY

 

Potřebujeme:

6 vajec, 6 lžic polohrubé mouky, 5 lžic cukru krystalu, 3 lžíce oleje, 1 prášek do pečiva, 2 - 3 lžíce kakaa

Žloutky z vajec ušleháme s cukrem, přidáme olej, mouku, prášek do pečiva, kakao a sníh, který ušleháme z bílků. Pořádně promícháme a nalijeme na pekáč poprášený hladkou moukou a pečeme asi 20 minut na 220 stupních.

Náplň:

2 tvarohy, 1 máslo, vanilka a cukr podle chuti. Vše řádně promícháme a vzniklou hmotou namažeme upečený řez.

Ještě polijeme polevou z 10dkg Ivy (ztužený tuk) 1 čokolády na vaření.

 

BANÁNOVÁ ROLÁDA

 

5 vajec, 5 lžic moučkového cukru, 5 lžic polohrubé mouky, špetku prášku do pečiva, 2 banány, 1 lžíci citronové šťávy.

Na kakaový krém:
300 ml  mléka, 1 kakaový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr, 100 g čokolády, 200 g másla, 180 g moučkového cukru

Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přisypeme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme hustý sníh z bílků. Těsto vlijeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný pečicí papír položený na plechu a v předehřáté troubě asi 10 minut pečeme. Pak vyjmeme, překlopíme na pomoučněnou utěrku a opatrně i s papírem stočíme do rolády. Dáme vychladnout. Mezitím si připravíme krém – z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink, do horkého vmícháme rozlámanou čokoládu a dále mícháme, dokud se nerozpustí. Pak postavíme pudink do studené vody a mícháme do mírného zchladnutí. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, po lžičkách zašleháme do pudinku. Natřeme na rozbalenou roládu, přidáme banány, potřené citronovou šťávou a stočíme. Zbylým krémem potřeme povrch rolády.

 

ZIMNÍ ŘEZY

 

Těsto:
500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 70 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 70 g tuku (máslo), 30 g droždí, špetka soli
Tvarohová náplň: 300 g tvarohu, 100 g cukru, 2 žloutky
Jablková náplň: 500 g jablek, rozinky, 100 g perníku na strouhání, 1 lžíce cukru, trochu skořice, 2 bílky a moučkový cukr na sníh

Postup:

Zatímco v létě a na podzim zpracováváme sezónní ovoce, v zimě je nabídka přece jen menší, a tak vám možná přijdou k chuti tyto řezy, které můžete připravit i v zimním období. Nejsou náročné na suroviny ani na přípravu (pokud zvládáte kynuté těsto).
Na těsto si nejdříve rozpustíme tuk (máslo nebo Heru) a necháme ho trochu zchladnout. Kvasnice rozdrobíme do mléka, do kterého jsme přidali trochu cukru a necháme je vzejít. K mouce přidáme oba cukry, špetku soli, žloutek, vlahý tuk a vzkynutý kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple asi hodinu kynout. Zatím se věnujeme přípravě náplní.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. Vložíme je do hrnečku, kde jsou asi 2 mm vody na dně. Mírně posypeme cukrem a skořicí a pod pokličkou dusíme pár minut do měkka. Odstavíme ze zdroje tepla a přidáme nastrouhaný perník. Měla by vzniknout poměrně hustá jablečná hmota, kterou necháme zchladnout.
K tvarohu přidáme cukr, žloutky, moučkový cukr a vymícháme. Nakonec přidáme propláchnuté rozinky.
Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučeném vále na dva díly a připravíme si hlubší plech na pečení. Ten vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. První díl těsta rozválíme na plát velikosti plechu a opatrně ho na plech přeneseme. Potřeme ho tvarohovou náplní. Stejně si vyválíme druhou část těsta, ale při přenášení na plech jsme ještě pečlivější, protože na tvarohové náplni s ním nejde moc pohybovat. Na druhou vrstvu těsta rozetřeme jablečnou náplň.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme do něj moučkový cukr. Sněhem potřeme povrch moučníku a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů C.
Po upečení necháme zchladnout a krájíme na řezy. Tyto řezy jsou nejlepší ještě vlahé. Před podáváním je můžeme ozdobit i kopečkem šlehačky.

 

JABLEČNÝ KOLÁČ S DROBENKOU

 

300 g polohrubé mouky, 180 g pískového cukru, cca 250 ml mléka, 4 pol.lžíce oleje, 1-2 vejce, 1 prášek do pečiva,
čerstvé nebo kompotované ovoce.
Drobenka:
3 pol.lžíce hrubé mouky, 3 PL pískového cukru, 1 pol.lžíce másla.

Příprava:
Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosijeme, přidáme cukr, mléko, olej, vejce a promícháme. Středně husté těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe ovocem a posypeme drobenkou připravenou promnutím uvedených surovin. Koláč vložíme do středně předehřáté trouby a zvolna pečeme dorůžova.

 

PIVNÍ ŠTRŮDL

 

Do 300 g hladké mouky nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle polovinu kostky ztuženého pokrmového tuku (Iva, Omega...) a přidáme 16 polévkových lžic piva. Těsto zpracujeme zezačátku příborovým nožem, později rukama až do hladka na vále. Uložíme jej asi na 20 minut pod hodně nahřátý kastrůlek. (Lze jej nahřát prázdný v troubě nebo nad párou). Těsto pod kastrůlkem zvláční a spojí se, takže proces nahřátí je velmi důležitý. Hotové těsto rozdělíme na polovinu a z každé části rozválíme co největší a nejtenčí oválnou placku, poklademe na ni najemno nakrájená jablka, posypeme sekanými oříšky, hrozinkami, cukrem a skořicí. S pomocí utěrky zavineme, položíme na plech a potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě do doby, než těsto začne růžovět.
Poznámka: Chceme-li dělat dvojnásobné množství, nemusíme počítat 32 lžic piva (je to o nervy!), ale odhadneme asi 2/3 lahve.

 

BÁBOVKA MARGOTKA

 

2 hrnečky polohrubé mouky, 1 hrneček moučkového cukru, 1/2 hrnečku oleje, 1/2 hrnečku mléka, 2 vejce, 1 čokoláda Margot (100 g), prášek do pečiva, čokoláda na vaření Orion (100 g)

Příprava:

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme olej, mléko, cukr, vajíčka a nahrubo nastrouhanou tyčinku Margot.
Vše dobře zamícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy strouhankou (bábovka, srnčí hřbet nebo vyšší plech). Ve středně vyhřáté troubě pečeme zhruba 40 minut.
Hotovou bábovku přelijeme rozpuštěnou čokoládou na vaření Orion.

 

ZÁKUSKOVÉ ŘEZY MRAKY

 

1/4 l vody, 15 dkg ztuženého tuku, 15 dkg hladké mouky, 6 vajec
Krém: 1/2 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 18 dkg krupicového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 2 - 3 lžíce rumu
Uvaříme ztužený tuk v 1/4 l vody, přidáme hladkou mouku, dobře zamícháme a necháme vychladnout. Poté postupně zamícháme 6 celých vajec. Vymícháme hladké těsto, rozdělíme je na dvě poloviny a každou namažeme stěrkou na samostatný předem vymazaný plech. Upečeme v horké troubě. Těsto vytvoří efektní boule. Krém uvaříme z výše uvedených surovin a za občasného míchání necháme vychladnout. Nakonec do něho zašleháme půl kostky másla a rum. Hotový krém namažeme na obě placky a slepíme je k sobě tak, aby těstové boule na spodní i vrchní ploše směřovaly vzhůru. Povrch hotového dezertu postříkáme rozpuštěnou čokoládou. Při servírování ale pozor - jeden kousek nikdy nestačí.

 

SYPANÝ KOLÁČ


1 hrnek krupice, 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 prášek do pečiva, citronová šťáva nebo citronová kůra
4 - 6 jablek, 3/4 čtvrtky másla
Příprava:
Do mísy nasypeme krupici, mouku, cukr, prášek do pečiva, přidáme citronovou šťávu a dobře promícháme. Do vymazané a moukou vysypané formy nasypeme 1/3 směsi a navršíme na ni polovinu jablek hrubě nastrouhaných i se slupkou. Nasypeme druhou třetinu směsi, navrstvíme druhou polovinu jablek a zakončíme poslední třetinou směsi. Povrch poklademe na plátky nakrájenou 1/8 másla a dáme do trouby. Pečeme zvolna. Po 30 minutách pečení polijeme povrch koláče zbylým rozpuštěným máslem a pečeme dalších 30 minut.
Koláč je velmi křehký, ale také lahodný. Doporučuji dodržet 2 vrtsvy jablek, dobře to pak směs spojí.

 

KIWI ŘEZY

Těsto:
250 g hladké mouky, 250 g cukru krupice, 4 vejce, 10 lžic vody, 10 lžic oleje, půl kypřícího prášku do pečiva
Krém:
1/4 l smetany ke šlehání, 1 bílý jogurt, 1 vanilkový cukr
Poleva:
1/2 litru vody, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 dl kiwi sirupu, 6 ks kiwi
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto. Čtyři žloutky utřeme s cukrem do pěny. Do hladké mouky rozmícháme pečlivě prášek do pečiva. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh - po překlopení nádoby dnem vzhůru se nesmí pohnout. Do žloutkové pěny vmícháme 10 lžic vlahé vody, 10 lžic oleje, mouku s kypřícím práškem a nakonec lehce zamícháme ušlehaný sníh z bílků. Na vymaštěném a hrubou moukou vysypaném plechu těsto upečeme ve středně vytopené troubě.
Ušleháme smetanu, do které lehce zamícháme jogurt a vanilkový cukr. Tímto krémem potřeme vychladlé těsto a rozpracovaný moučník dáme na chladné místo nebo do spodní části ledničky. Oloupeme si kiwi a rozkrájíme je ostrým nožem na velmi tenké plátky. Na polevu si svaříme půl litru vody s jedním vanilkovým pudinkovým práškem a 1 dl kiwi sirupu. Vaříme od chvíle, kdy poleva začne houstnout zhruba dvě minuty, potom odstavíme a mícháme až do úplného vychladnutí. Těsto natřené krémem poklademe nakrájenými kousky kiwi a přelijeme vychladlou polevou. Po ztuhnutí polevy (opět v chladnu), krájíme na čtvercové řezy.

 

STRAKATÉ ŘEZY

 

300 g polohrubé mouky, 250 g másla, 300 g moučkového cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 5 vajec, 3 pudinkové prášky různé barvy, (jahodový, vanilkový, kakaový), 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček kypřícího prášku.
Postup:
Utřeme máslo s cukrem, přidáme všechna celá vejce, vanilkový cukr a dobře promícháme. Kypřící prášek dobře rozmícháme do polohrubé mouky a mouku potom postupně přidáváme do těsta. Nakonec do těsta nalijeme smetanu ke šlehání a opět rozmícháme. Vzniklé těsto rozdělíme na tři díly, do každého dílu nasypeme jiný pudink a znovu promícháme. Získáme tak tři odlišně barevná těsta. Hlubší plech vymastíme a vysypeme hrubou moukou. Lžící pak klademe na plech kupky těsta - střídáme barvy. Na závěr těsto na plechu urovnáme. Pečeme při středním stupni asi 40 minut. Po upečení a vychladnutí můžeme potřít čokoládovou polevou.
Upozornění: Moučník je velmi dobrý, ale nikdy jej nedělejte, pokud spěcháte. Na to, abyste si pohráli s barvami, je třeba klid a pohoda. A rovněž hora špinavých misek od těst různé barvy, kterou objevíte okamžitě, jakmile dáte řezy do trouby, nervózní kuchařku často vyvede z míry. Ovšem moučník za to stojí, má výbornou jemnou chuť i skvěle vypadá. A je ho dost i pro početnější rodinu.

 

BUCHTA RYCHLOVKA

100 g Hery, 2 vejce, 150 g cukru, 50 g kakaa, 500 ml mléka, 350 g polohr. Mouky, 1 prášek do pečiva, hrstka kokosu
Postup:
Tuk rozpustíme a necháme zchladnout. Vše smícháme, nalejeme do vymazané a vysypané formy nebo na plech a upečeme

 

DUO ŘEZY

 

1. těsto:
1 Makovník (směs od Vitany), 1 vejce, olej
2. těsto:
160 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 100 ml oleje, 100 ml vody, 1 lžíce rumu, 1 lžíce citronové šťávy, 3 vejce
Poleva:
250 g moučkového cukru, 4 lžíce citronové šťávy
Postup:
Těsto na makovník si připravíme podle návodu na obalu. Navíc potřebujeme vejce a olej.
Na druhé těsto si do misky na šlehání vložíme tři žloutky, odvážený krupicový cukr, vanilkový cukr, olej a vše vyšleháme do pěny. Přilijeme vlažnou vodu, rum, citronovou šťávu a znovu zamícháme. Vznikne poměrně řídká směs. Do odvážené mouky si rozmícháme prášek do pečiva a z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutkovou směs postupně promícháváme s moukou a sněhem.
Velký a hlubší plech vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nejdříve na něj rovnoměrně rozprostřeme těsto s mákem, poté navrch rozetřeme piškotové těsto. Vložíme do trouby rozpálené na 190 stupňů C a upečeme. Po vychladnutí moučník potřeme citronovou polevou, kterou připravíme třením moučkového cukru s citronovou šťávou.
Moučník je lehký jako peříčko, není příliš sladký a krásně se v něm snoubí chuť máku s citronovou příchutí piškotového těsta. A je ho také velké množství, takže si jej jistě oblíbí větší rodiny s dospívajícími dětmi, které jsou stále při chuti.

 

JAHODOVÉ ŘEZY

 

4 vejce, 150 g moučkového cukru, 50 ml oleje, 100 ml horké vody, 200 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva
Krém:
500 g jahod (zmražených), 1 ½ pudinkového prášku (jahodového), 250 g másla, 150 g moučkového cukru, Čokoládová poleva
Postup:

Nejdříve si necháme mírně rozmrazit jahody a také si do misky, ve které budeme dělat krém, nakrájíme máslo a necháme ho změknout.
Dále se věnujeme přípravě piškotového těsta. Celá vejce s cukrem, olejem a horkou vodou ušleháme. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a těsto rozetřeme na plech, který jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Upečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova a necháme vychladnout.
Mírně rozmražené jahody umixujeme, v několika lžících vody rozmícháme pudinkový prášek, vlijeme k rozmixovaným jahodám a uvaříme hustou pudinkovou kaši. Necháme zchladnout. Zatím si ušleháme máslo s cukrem a přidáme vlahou jahodovou kaši. Společně ušleháme do hladkého krému a natřeme na piškotový plát. Povrch polijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout. Před podáváním krájíme na řezy.
Poznámky:
Zatím jsem nepekla, nemám jahody. Ale až budou, určitě tento recept stojí za vyzkoušení.
Poznámka 2: Už jsem pekla, ale trochu jsem to upravila podle sebe. Místo máslového krému jsem použila směs zakysané smetany, bílého jogurtu a moučkového cukru. Místo čokoládové polevy jsem posypala kokosem. Je to méně kalorické, lehčí, příjemně nakyslé.

 

OVOCNÝ DORT


Suroviny:
1 měkký tvaroh, 550 ml mléka, lehký tvarohový dort (v sáčku - možno koupit v Albertu), hotový korpus, želatina, kompoty: jahodový, mandarinkový, broskvový
Postup přípravy:
Dle návodu uděláme náplň - rozmixujeme lehký tvarohový dort, mléko a tvaroh, nalijeme na korpus a ozdobíme ovocem z kompotů. Podle návodu připravíme želatinu, šťávou z kompotu ji můžeme obarvit načerveno a touto želatinou dort přelijeme. Dáme alespoň na půl hodiny do ledničky a můžeme podávat.

 

ŘEZY DÁŠA

Těsto:
2 lžíce medu, 60 g tuku, 160 g moučkového cukru, 2 vejce, 500 g polohrubé mouky, citronová kůra, kypřící prášek
Krém:
500 ml mléka, 4 lžíce hrubé mouky, 120 g másla, 120 g cukru, vanilinový cukr, 1 lžíce rumu
Poleva:
70 g moučkového cukru, 70 g másla, 30 g kakaa, 1 1/2 lžíce vody
Postup:
Suroviny zpracujeme na těsto, které rozdělíme na poloviny a z obou vyválíme placky podle velikosti plechu. Dáme péct do předehřáté trouby. Zatím si připravíme kaši z mléka a hrubé mouky - mícháme na plotně až vznikne hmota hustá asi jako puding. V jiné misce utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem a vanilinovým cukrem, pro ochucení přidáme lžíci rumu a postupně zamícháme vychladlou kaši. Krémem spojíme upečené a vychladlé placky. Povrch polijeme polevou - na plotně mícháme cukr, máslo, kakao a vodu, až vznikne lesklá poleva. Pozor, poleva se nesmí vařit.