pomazánky

OSTRÁ POMAZÁNKA S NIVOU:
200 g nivy,1 lučina, 3 vejce, 100 g másla, 100 ml zakysané smetany,
několik nakládaných chilli papriček, špetka soli
Příprava:
Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Nivu rovněž jemně nastrouháme.
Změklé máslo utřeme do pěny, vmícháme lučinu, nastrouhanou nivu a vejce. Přidáme zakysanou smetanu a vše ušleháme na hladký krém.
Podle chuti přisolíme a vmícháme několik nadrobno posekaných chilli papriček.
Mažeme na krajíčky chleba nebo plátky čerstvého pečiva.
Ozdobíme kroužky syrové cibule, paprikou, okurkou, rajčetem apod.

 

VAJEČNÁ POMAZÁNKA:
5 natvrdo uvařených vajec, 250 g měkkého tvarohu, 80 g másla, 6 stroužků česneku, mléko, pepř, sůl. Utřeme máslo a tvaroh za postupného přidávání mléka. Přidáme utřený česnek,
na kostičky nakrájená vejce, osolíme, opepříme a promícháme. Mažeme na toasty z veky, zdobíme ředkvičkami, rajčaty, apod.

 

VÝBORNÁ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA:
250 g tvarohu, 4 lžíce tatarské omáčky, 1 lžíce hořčice, 1 lžička worcesteru, 1 cibule, 1 kyselý okurek, 1 zelená paprika, 1 lžička VEGETY, pepř, sůl. Tvaroh utřeme s tatarkou, hořčicí, worcesterem. Cibuli, papriku a okurek nakrájíme nadrobno a vmícháme do tvarohu. Podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme VEGETOU.

 

MRKEV S TVAROHEM A BÍLOU ŘEDKVÍ:
100 g strouhané mrkve, 80 g strouhané bílé ředkve, 140 g tvarohu, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, pažitka, sůl. Utřeme tvaroh s máslem, přidáme nasekaná vajíčka a ostatní přísady. Osolíme, mažeme na chleba, pečivo.

 

POMAZÁNKA Z TVAROHU A SARDINEK:
200 g měkkého tvarohu, 1 krabička sardinek, 1 vejce uvařené natvrdo, kyselá okurka.
Tvaroh jemně utřeme se sardinkami i s olejem, přidáme nasekané vejce, kyselou okurku. Pomazánku pokapeme citronem.

 

BUDAPEŠŤSKÁ POMAZÁNKA:
250 g měkkého tvarohu, 1/8 másla, 2 lžičky hořčice, 1/2 sardelové pasty, 2 lžičky sladké papriky, 2 lžičky oleje. Utřeme tvaroh s máslem, olejem, hořčicí, sardelovou pastou a paprikou. Do utřeného tvarohového krému vmícháme hrubě nastrouhaná 2 uvařená vejce
a 2 sterilované okurky.

 

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM:
250 g tvarohu, 100 g másla, 1 tatarská omáčka, česnek podle chuti, sůl. Máslo utřeme s tvarohem, zjemníme tatarskou omáčkou. Přidáme prolisovaný (utřený) česnek a osolíme.

 

NEJRYCHLEJŠÍ POMAZÁNKA:
1 vanička nízkotučného tvarohu 1 jogurtová zálivka na salát. Smícháme, rozetřeme na chleba, posypeme nakrájenou natí zelené cibulky nebo pažitkou.

 

OLOMOUCKÁ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA:
250 g tvarohu, balíček olomouckých tvarůžků, několik lžic smetany nebo jogurtu, cibule,
1/2 lžičky drceného kmínu, mletý pepř. Tvarůžky rozmačkáme, smícháme s tvarohem, smetanou, drobně pokrájenou cibulí, kmínem a pepřem. Mažeme na chleba, sypeme pažitkou.

 

VAJEČNÁ POMAZÁNKA SE ZELENINOU:
250 g tvarohu, 4 vařená vejce, 1 cibule, syrová zelenina (mrkev, petržel, celer, kedluben, zelí, ředkvičky atd.), 2-3 stroužky česneku, 1 majonéza, 1 lžíce VEGETY, mletý pepř, sůl. Tvaroh vymícháme s majonézou, přidáme nastrouhaná vejce, jemně nakrájenou cibuli, nastrouhanou zeleninu. Ochutíme utřeným česnekem, VEGETOU, solí a mletým pepřem.

 

POMAZÁNKA TZAZIKY:
250 g měkkého tvarohu, 1 zelená salátová okurka, zakysaná smetana, koření „TZATZIKY“, česnek, sůl. Tvaroh rozšleháme se smetanou, ochutíme kořením, utřeným česnekem
a osolíme. Okurek nastrouháme, vodu vymačkáme a vmícháme do tvarohové směsi.
Necháme chvíli proležet.

 

KAPIOVÁ POMAZÁNKA:
250 g měkkého tvarohu, 50 g másla, 1 červená kapie, 1 menší cibule, sůl. Všechny suroviny společně rozmixujeme, osolíme podle potřeby, mažeme na plátky tmavého chleba a zdobíme snítkou petrželky.

 

KŘENOVÁ POMAZÁNKA:250 g měkkého tvarohu, 1 měkký smetanový sýr, majonéza, nastrouhaný křen  (nebo 4 stroužky utřeného česneku). Tvaroh se sýrem a majonézou rozmixujeme nebo utřeme vidličkou. Vmícháme jemně nastrouhaný křen nebo utřený česnek - podle chuti.
 

ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S HOŘČICÍ:
500 g tvarohu, 2 měkké nízkotučné sýry, 5 utřených stroužků česneku, 1 lžíce hořčice, 1 malá majonéza (100 g), 2 lžíce nasekané pažitky, sůl. Tvaroh utřeme se sýry, majonézou, hořčicí. Přidáme utřený česnek, pažitku, podle chuti dosolíme.
 

BRYNZOVÁ POMAZÁNKA:
250 g brynzy, 250 g tvarohu, 1 bílý jogurt, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce posekaného kopru. Jednotlivé suroviny společně vymícháme a dochutíme čerstvým koprem.
Mažeme na plátky tmavého chleba.

 

POMAZÁNKA S BURÁKY:
250 g tučného tvarohu, 1 sáček slaných burských oříšků, česnek, sůl. Oříšky pomeleme nebo rozmixujeme, smícháme s tvarohem a prolisovaným česnekem (množství podle chuti).
Je-li nutné, osolíme.

 

PIRÁTSKÁ POMAZÁNKA:
250 g tvarohu, 100 g majonézy, 2 cibulky, 2-3 stroužky česneku, 2 lžíce paprikové VEGETY. Tvaroh vymícháme s majonézou, přidáme drobně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek
a ochutíme VEGETOU.

 

POMAZÁNKA „PALIVEC“:
1 šlehaný tvaroh, 1 sýr PALIVEC, 1 sýr APETITO, 1 cibule, paprikový lusk, mletá paprika, mletý pepř, sůl. Šlehaný tvaroh (nebo tvaroh utřený s máslem) našleháme s oběma sýry. Přidáme drobně nakrájenou papriku a cibuli. Osolíme a okořeníme.

 

VAJEČNÁ POMAZÁNKA:
5 natvrdo uvařených vajec, 300 g sýra Niva, 100 g sterilovaného hrášku, 1 menší cibule,
1 bílý jogurt, petrželka, pepř, sůl. Sýr nastrouháme, smícháme s jogurtem. Přidáme drobně nasekaná vejce, sterilovaný hrášek, nakrájenou cibulku, petrželku. Promícháme, osolíme, opepříme, mažeme na chléb, ozdobíme rajčetem.

 

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
1 tvarůžky, 1 máslo, 1 cibule, sladká mletá paprika, mletý kmín, sůl. Tvarůžky rozmačkáme, smícháme s máslem, nakrájenou cibulí, paprikou, kmínem. Podle chuti přisolíme.
Pro otrlé chlapy můžeme přidat i špetku pálivé papriky.

 

ROMADÚROVÁ POMAZÁNKA:
Romadúr, 150 g másla, malá cibule, stroužek česneku, 1-2 kyselé okurky. Romadúr a máslo jemně utřeme, přidáme drobně nakrájenou cibulku, utřený česnek a nakrájené okurky.

 

KRÁLOVSKÉ CHLEBÍČKY:
2 Hermelíny jemně nastrouháme a utřeme se 2 trojúhelníčky taveného sýra.
Přidáme 100 g sekané šunky, lžičku citrónové šťávy, 2-3 lžíce šlehačky.
Necháme v chladu uležet.

 

BÁJEČNÁ POMAZÁNKA:
50 g sýra Eidam, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, 1 cibule, 1/2 celeru, 1 majonéza, 3 lžíce šlehačky (nemusí být), citrónová šťáva. Cibuli, celer, Eidam nastrouháme a smícháme s taveným sýrem, majonézou, ochutíme citrónovou šťávou.

 

SÝROVÁ POMAZÁNKA:
160 g smetanového sýra, 60 g másla, 30 g cibule, pepř, sůl. Máslo vyšleháme se solí, přidáme sýr, jemně nakrájenou cibuli, pepř a ještě promícháme. Podle chuti můžeme cibuli nahradit česnekem a máme další pomazánku chuťově odlišnou.

 

HERMELÍNOVÁ  POMAZÁNKA:
Stejné množství sýra Hermelín, taveného sýra, rostlinného tuku, jablko, mletý pepř, sůl.
Sýry rozmixujeme, utřeme s máslem a nastrouhaným oloupaným jablkem. Osolíme, opepříme a mažeme na bílé pečivo.

 

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
Utřeme 8 koleček tvarůžků, 200 g tvarohu a 50 g másla, přimícháme 2 nastrouhané cibule, osolíme, okmínujeme, přisolíme, přidáme 4 lžíce piva, 1 lžíci hořčice, 1 lžičku mleté sladké papriky. Mažeme na chleba, sypeme pažitkou.

 

POMAZÁNKA Z NIVY:     
100 g Nivy, 100 g pomazánkového másla, 1 lžíce mléka nebo 1 lžíce majonézy. Máslo našleháme, přidáme strouhanou Nivu a zjemníme majonézou nebo mlékem. Mažeme na chleba, jednohubky a ozdobíme kolečky nakrájených rajčat.

 

ROKFÓROVÁ POMAZÁNKA:
100 g Rokfóru, 100 g másla, 2 lžíce smetany, 2 stroužky česneku, vlašské nebo lískové ořechy. Rokfór nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, smetanu, máslo a utřeme. Přidáme mleté ořechy.

 

POMAZÁNKA Z HERMELÍNU:
Hermelín nastrouháme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, 2 vejce uvařená natvrdo, okurku,
1 lžičku hořčice, malou majonézu, dochutíme solí a pepřem. Necháme 1-2 hodiny uležet, potom mažeme na plátky veky, zdobíme vlašským ořechem nebo kuličkou hroznového vína.

 

PIKANTNÍ TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
1 balíček olomouckých tvarůžků, 1 tavený smetanový sýr, 1 lžička plnotučné hořčice, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, pálivé papriky a drceného kmínu, sůl. Tvarůžky a sýr nakrájíme na kousky. Do menšího kastrůlku dáme 1/2 l vody, vsypeme oba sýry a za stálého míchání vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Pokud je směs příliš hustá, přilijeme vodu.
Pak přidáme hořčici, sladkou a pálivou papriku, kmín. Promícháme a necháme vychladnout.
Do vychladlé směsi přidáme drobně pokrájenou cibuli, promícháme a mažeme na chléb nebo pečivo.

 

POMAZÁNKA Z NIVY:
100 g Nivy, 100 g pomazánkového másla, 1 lžíce mléka, 1 lžíce majonézy. Nivu nastrouháme, promícháme s máslem, zředíme mlékem nebo majonézou.

 

VYLEPŠENÁ POMAZÁNKA Z NIVY:
Nastrouháme 250 g Nivy, 150 g na kostky pokrájeného šunkového salámu, 50 g drobně nakrájených sladkokyselých okurek. Přidáme malou pokrájenou cibulku a vše spojíme majonézou.

 

ZRAJÍCÍ TVARŮŽKY:
Dva balíčky měkkých tvarůžků vložíme do litrové láhve a zašroubujeme. Na teplém místě necháme 2-3 dny zrát. Pak pomeleme s 1 větší cibulí, dáme zpět do láhve, zalijeme sklenkou piva a okmínujeme. Zavíčkujeme, postavíme na teplé místo. Když toto uděláme ráno, pozorujeme po celý den, jak hmota roste a večer již mažeme na chléb s máslem.

 

VAŘENÁ OLOMOUCKÁ POMAZÁNKA:
1 balíček syrečků, 250 g měkkého tvarohu, 1/8 litru mléka, kmín, sůl. Mléko svaříme, přidáme na menší kousky nakrájené syrečky, mícháme až se rozpustí. Přidáme tvaroh, vymícháme, osolíme, okmínujeme. Přelijeme do sklenice a necháme ztuhnout.

 

TVARŮŽKOVÝ DYNAMIT:
100 g tvarůžků, 150 g pomazánkového másla (nejlépe s paprikou), 1/2 dl piva, 1 středně velká cibule, 1feferonka, mletá paprika, sůl. Tvarůžky i cibuli nastrouháme, 1feferonku nakrájíme a promícháme. Máslo vymícháme s pivem, přidáme tvarůžkovou směs, osolíme, ochutíme paprikou a dobře promícháme.

 

PIVNÍ POMAZÁNKA S OLOMOUCKÝMI SYREČKY:
2 balíčky syrečků (tyčinek), 1 smetanový sýr, kousek másla, trocha piva 10°.  Syrečky nakrájíme na malé kousíčky, sýr rozetřeme s pivem a promícháme se syrečky.  Osolíme, opepříme, ochutíme mletou paprikou a hlavně necháme v přikryté misce odležet.

 

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA S MLETOU PAPRIKOU:
2 balíčky tvarůžek, 1/2 másla, 1 majonéza, 1 cibule, 1 lžička mleté papriky. Tvarůžky vidličkou rozmačkáme nebo nastrouháme. Máslo rozetřeme s majonézou, přidáme papriku, drobně nakrájenou cibuli a tvarůžky.

 

POMAZÁNKA Z NIVY:
200 g sýra Niva, 1 malá cibule, 1 lžíce obyčejné hořčice, 1/2 skleničky majonézy,  2 lžíce šlehačky. Do majonézy zamícháme hořčici a šlehačku, vyšleháme, přidáme nastrouhanou Nivu a jemně nakrájenou cibuli. Nebo můžeme dát do mixéru cibuli, přidat sýr, majonézu, šlehačku, hořčici a vše najednou vyšleháme do pěny.

 

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA:
Hermelín, 2 vejce, 1 cibule, 1 kyselá okurka,majonéza, 50 g másla (Flory), 1 lžička hořčice, špetka sladké a pálivé papriky, sůl. Máslo utřeme se žloutky, přidáme nakrájené bílky, Hermelín nakrájený na kostičky, cibuli a okurku drobně pokrájenou. Dochutíme hořčicí, paprikou, solí a spojíme majonézou.

 

LAHŮDKOVÁ ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA:
200 g tvrdého sýra, 1 tavený měkký sýr, 2 lžíce másla, 2 lžíce majonézy, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 palice česneku, mletý pepř, sůl. Rozetřeme měkký sýr s máslem, majonézou, jogurtem. Vmícháme nastrouhaný tvrdý sýr a prolisovaný česnek.
Podle chuti osolíme a opepříme.

 

ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S KEČUPEM:
200 g tvrdého sýra, 2 palice česneku, 3 lžíce kečupu, 1 tatarská omáčka v sáčku, mletý pepř, sůl. Sýr jemně nastrouháme, česnek do sýra prolisujeme, přidáme tatarskou omáčku, kečup, promícháme. Podle chuti opepříme a osolíme.

 

ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S VEJCI:
2 měkké smetanové sýry, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g rostlinného másla, 5 stroužků česneku, trochu citrónové šťávy, sůl. Vejce nastrouháme, česnek utřeme se solí. Máslo utřeme se sýrem, přidáme česnek, vejce, ochutíme citrónovou šťávou a promícháme. Mažeme na teplé topinky, chléb, sypeme pažitkou, petrželkou.

 

SÝROVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM:
200 g měkkého sýra, 200 g pomazánkového másla, 4 lžíce majonézy, 1 lžička hořčice, 1 lžička strouhaného křenu, 1/2 lžičky citrónové šťávy, sůl. Máslo utřeme se sýrem, majonézou, hořčicí. Vmícháme křen, ochutíme citrónovou šťávou a osolíme. Mažeme na topinky opečené na sucho, můžeme posypat čerstvým nasekaným koprem.

 

ŠLEHAČKOVÁ SLANÁ POMAZÁNKA:
1/4 litru šlehačky, 100 g hrubě nastrouhaného ementálu, červená paprika. Do ušlehané šlehačky zamícháme nastrouhaný sýr a na proužky nakrájenou papriku. Mažeme na veku, jednohubky.

 

VITAMÍNOVÁ POMAZÁNKA:
100 g tvrdého sýra, 4 pórky, 2 jablka, 1 majonéza, 1/2 zakysané smetany, citrónová šťáva, sůl. Bílé části párku, oloupaná jablka a sýr nastrouháme. Majonézu smícháme se zakysanou smetanou a promícháme se zeleninou. Podle chuti okyselíme a osolíme.

 

JÁTROVÁ POMAZÁNKA:
200 g játrové paštiky, 1 tavený smetanový sýr, 60 g másla, 2 lžíce hořčice, 2 stroužky česneku. Změklé máslo utřeme se sýrem a hořčicí. Přidáme paštiku a nastrouhané stroužky česneku. Pomazánku natíráme na plátky bílé veky, zdobíme snítkou petrželky.

 

POMAZÁNKA SÝROVÁ:
2 sýry, 1 malá paštika, majonéza. Sýry utřeme s paštikou a zjemníme majonézou. Mažeme na veku, kolečka rohlíku, zdobíme kouskem kapie, kolečkem sterilované okurky apod.

 

PIVNÍ SÝROVÁ POMAZÁNKA:
200 g Nivy, máslo, rozetřený česnek, trocha piva. Sýr nastrouháme, utřeme s máslem. Ochutíme česnekem a s trochou piva vyšleháme.

 

POMAZÁNKA ZELENÝ ĎÁBEL:
200 g dobře proleželého sýra Niva, 1/2 balíčku měkkého tvarohu (125 g), 5 stroužků česneku, špetka chilli koření, trocha bílého jogurtu. Sýr jemně nastrouháme, česnek prolisujeme
a smícháme s tvarohem. Přidáme jogurt a vyšleháme na jemnou pomazánku. Podle chuti osolíme a okořeníme chilli.

 

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA:
2 Hermelíny, 250 g měkkého tvarohu, 1 malá majonéza (ve vaničce), 3 stroužky česneku,
1 lžička sladké mleté papriky, mléko podle potřeby, sůl. Tvaroh ušleháme s majonézou. Vmícháme nahrubo nastrouhaný Hermelín, prolisovaný česnek, papriku. Příliš hustou pomazánku zředíme trochou mléka a podle chuti přisolíme. Mažeme na plátky veky nebo toast.o chleba a sypeme drobně posekanými vlašskými ořechy.

 

POMAZÁNKA CHUŤOVKA:
2 cibule, 2 nožky párků, 2 trojúhelníčky sýra, 2 syrová vejce, sójová omáčka, pár kapek worcesteru. Cibuli nakrájíme na tenké plátky, párky na kolečka. Osmahneme na kousku tuku (máslo, olej), ochutíme sójovou omáčkou a worcesterem. Zalijeme rozšlehanými vejci, přidáme sýr a mícháme do zhoustnutí. Mažeme na předem osmažené topinky, které jsme potřeli kečupem.

 

POMAZÁNKA Z OLOMOUCKÝCH SYREČKŮ:
1 balíček syrečků, 1/8 másla (rostlinný tuk), 1 cibule, kmín, trocha piva. Syrečky nastrouháme nebo utřeme s máslem, přidáme drobně nakrájenou cibuli, kmín. Zjemníme podle potřeby pivem. Dobře vymíchanou pomazánku dáme do sklenice s víkem
a uložíme do druhého dne v chladu.

 

POMAZÁNKA BAČA:
150 g ovčího sýra, 3 lžíce másla, 1 lžíce kečupu, 5 stroužků česneku. Máslo utřeme s kečupem a prolisovaným česnekem. Sýr nastrouháme nebo rozdrobíme a vmícháme do másla.

 

SMRADLAVÁ POMAZÁNKA:
Jeden hodně uleželý Romadúr rozmačkáme s máslem, přidáme nastrouhaný česnek, sůl, papriku, chilli a rozetřeme. Mažeme na chleby, zdobíme rajčaty a paprikou.

 

POMAZÁNKA ŠMYTEC:
Nastrouháme sýr Niva, utřeme s kouskem másla, přidáme drobně pokrájenou cibuli a trochu majonézy. Mažeme na rohlíky, zdobíme vlašským ořechem.

 

POMAZÁNKA Z NIVY:
Nastrouhanou Nivu utřeme s pomazánkovým máslem a trochou mléka do hladké pěny. Ochutíme prolisovaným česnekem. Mažeme na kolečka rohlíku, doprostřed posadíme půlku vlašského ořechu.

 

ZELENÝ ĎÁBEL:
Nastrouháme 200 g Nivy, přidáme 1/2 kostky tvarohu, česnek (podle chuti), chilli koření, jogurt a vše vyšleháme.

 

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA:
200 g Hermelínu, 3 lžíce smetany (nebo mléka, vody), cibule, trocha rumu, mleté ořechy, nakrájená pažitka. Hermelín nastrouháme a se smetanou vidličkou rozmělníme. Vmícháme jemně nakrájenou cibuli, nastrouhané ořechy, nakrájenou pažitku, podle chuti i rum. Mažeme na rohlíky, zdobíme kousky ořechů.

 

VOŇAVÁ POMAZÁNKA:
1 Hermelín, 100 g tvrdého sýra Eidam, 1 sýr Romadúr, 100 g šunkového salámu, 4 natvrdo uvařená vejce, 1 větší cibule, 1 krabička majonézy, 2 malé bílé jogurty, mletý pepř, sůl.
Na hrubém struhadle nastrouháme vejce, sýry, salám. Přidáme nasekanou cibuli, lehce promícháme. Spojíme majonézou a jogurty. Podle chuti osolíme a opepříme. Necháme vychladit,  mažeme na veku, jednohubky.

 

ĎÁBELSKÁ POMAZÁNKA:
3 Hermelíny, 2 nožičky párků nebo kousek salámu, 1 cibule, 1 majonéza, 1 kysaná smetana, sůl, pepř, paprika, ďábelské koření. Hermelín nastrouháme na mrkvovém struhadle (aby se nám dobře strouhal, necháme jej 1 hodinu v lednici), párky a cibulku umeleme, přidáme k nastrouhanému Hermelínu, přidáme majonézu a kysanou smetanu, koření a promícháme. Pomazánkou potíráme plátky veky, přizdobíme kouskem zelené papriky, rajčetem, petrželkou.

 

FLAMENDR:
100 g olomouckých tvarůžků, 100 g Lučiny, 1 cibule, 1 lžíce másla, 4 lžíce piva, špetka mletého pepře, 1 malá sušená chilli paprička. Změklé máslo utřeme s pivem, Lučinou
a pepřem do pěny. Přidáme rozemnutou papričku, drobně nakrájenou cibuli a tvarůžky důkladně rozmačkané vidličkou.

 

OLOMOUCKÁ POMAZÁNKA:
6 uleželých olomouckých tvarůžků, 150 g měkkého tvarohu, 2 lžíce másla, cibule, mletá paprika, kmín, sůl. Tvaroh rozetřeme s máslem a měkkými tvarůžky. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli, okořeníme paprikou a kmínem. Podle chuti osolíme a můžeme rozředit
i trochou piva. Mažeme na tmavý chléb, posypeme nakrájenou pažitkou nebo jemně nastrouhanou osolenou ředkvičkou.

 

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
1 velký balíček tvarůžků, 1 pomazánkové máslo s kapií, 1 kapie, 2 trojúhelníčky taveného sýra, nastrouhaná kyselá okurka, cibule, sůl, mletá paprika. Tvarůžky, cibuli a okurku nastrouháme. Pomazánkové máslo utřeme se sýrem, ochutíme solí a paprikou. Přidáme nastrouhané tvarůžky, nastrouhanou cibuli, nastrouhanou okurku, drobně nakrájenou kapii a společně umícháme.

 

SÝROVÁ VOŇAVÁ POMAZÁNKA:
1 menší balíček olomouckých tvarůžků, 2 kostky taveného sýra, cibule, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička hořčice. Tvarůžky i sýr nakrájíme na menší kousky a necháme na mírném ohni rozpustit (podlijeme trochou vody). Po rozpuštění stáhneme z ohně a vmícháme nadrobno pokrájenou cibuli, hořčici, papriku a necháme vychladit.

 

POMAZÁNKA Z TVARŮŽKŮ:
2 olomoucké tvarůžky, 1 vařený strouhaný brambor, 100 g másla nebo rostlinného tuku, sůl, cibule, pažitka. Sýr utřeme s tukem, bramborem. Osolíme, přidáme pokrájenou cibuli a pažitku.

 

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA SE SALÁMEM:
1 balíček tvarůžků, 150 g másla, 50 g salámu, vařená vejce, 1 cibule. Máslo utřeme s nastrouhanými tvarůžky, přidáme nadrobno nakrájený salám, vejce, cibuli. Dobře promícháme a mažeme na krajíčky chleba nebo veky. Hustě posypeme pažitkou.

 

JEDNODUCHÁ POMAZÁNKA:
Nakrájíme nebo nastrouháme nahrubo olomoucké syrečky, utřeme je s máslem,1-3 stroužky česneku. Mažeme na chlebíčkovou veku, rozpůlené rohlíky. Zdobíme petrželkou nebo pažitkou.

 

PĚNA Z OLOMOUCKÝCH TYČINEK:
1 balíček olomouckých tyčinek, 5 lžic másla, 3 lžíce majonézy, 2 stroužky česneku, 5 lžic mléka. Tyčinky jemně rozemeleme, rozmícháme s mlékem a necháme ustát tak dlouho, až mléko vsákne. Změklé máslo smícháme s prolisovaným česnekem a majonézou na jemnou pěnu. Smícháme s rozemletými olomouckými tyčinkami. Pomazánku mažeme na chléb nebo pečivo, zdobíme plátky rajčat nebo nudličkami papriky.

 

POMAZÁNKA Z OLOMOUCKÝCH TYČINEK:
2 balíčky tyčinek, 1 tavený smetanový sýr, 1 cibule, 1 jablko, mletá paprika, sůl, pažitka.
V misce vidličkou rozmačkáme tyčinky, umícháme se smetanovým sýrem, nastrouhanou cibulí a jablkem. Vmícháme nakrájenou pažitku. Osolíme, ochutíme paprikou, případně zředíme trochou piva. Podáváme s tmavým chlebem nebo slaným dalamánkem.

 

POMAZÁNKA Z TVARŮŽKŮ:
1 balíček tvarůžků, 1 sýr žervé, 100 g másla, 1 lžíce mléka, 1 cibule, sladká paprika, kmín, sůl. Máslo utřeme s žervé, rozmačkanými tvarůžky a lžící mléka. Přidáme jemně nasekanou cibuli, papriku, kmín a sůl.

 

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA:
2 tvarůžky, 2 větší sýry Lučina, 1 lžíce tatarské omáčky, 1 lžíce hořčice, 1 cibule, 2 kyselé okurky. Lučiny utřeme s tatarskou omáčkou, přidáme vidličkou rozmačkané tvarůžky, nastrouhanou cibuli a okurky. Promícháme a dochutíme hořčicí.

 

POMAZÁNKA Z ROMADŮRU:
2 Romadúry, 100 g másla, 1 žloutek, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 cibule, pažitka, mletá paprika, hořčice.  Sýr rozmačkáme vidličkou, smícháme s máslem, vmícháme žloutek a jogurt. Drobně nakrájenou cibuli smícháme s hořčicí, okořeníme paprikou a vmícháme do ostatní směsi. Mažeme na tmavý chléb, zdobíme pažitkou nebo kudrnatou petrželkou.

 

KŘENOVÁ POMAZÁNKA:
1 pomazánkové máslo, 3  tavené sýry, 1 malá sklenička KRENEXU, sůl, mletý pepř. Máslo vymícháme se sýry a KRENEXEM. Osolíme a opepříme podle chuti.

 

ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA S BALKÁNSKÝM SÝREM:
10 stroužků česneku, 1 pomazánkové máslo, 250 g balkánského sýra, 1 malá majonéza,
mletý pepř. Jemně nastrouhaný sýr smícháme s pomazánkovým máslem. Ochutíme prolisovaným česnekem, pepřem a zjemníme majonézou.

 

POMAZÁNKA S BURSKÝMI OŘÍŠKY:
Utřeme 1 měkký tavený sýr, trochu majonézy, přidáme nadrobno nakrájené vařené vejce, hrst opražených burských oříšků, ml. papriku a sůl.

 

POMAZÁNKA LUČINA:
2 velké sýry Lučina, 2 vejce natvrdo, 100 g dietního salámu, 50 g másla, sůl. Máslo našleháme se sýrem, vmícháme strouhaný salám a vejce. Osolíme podle chuti. Můžeme také vše najednou vyšlehat ručním mixérem. Mažeme na veku, tmavý chléb, sypeme pažitkou.

 

VÝBORNÁ POMAZÁNKA:
2 vejce natvrdo, 1 mrkev, 100 g tvrdého sýra, 1 malá cibule, hořčice, majonéza, pepř, sůl. Všechny suroviny nastrouháme, smícháme s hořčicí, majonézou, dochutíme pepřem a solí. Pomazánka nesmí být příliš řídká. Podle chuti můžeme přidat i mletou papriku a malou 1feferonku.

 

HOUBOVÁ POMAZÁNKA S NIVOU:
250 g čerstvých hub, 100 g sýra Niva, 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 sladkokyselá okurka, 1 lžíce hořčice. Houby nakrájíme a podusíme ve vlastní šťávě do změknutí. Vychladlé pomeleme , smícháme s nastrouhanou Nivou, drobně nakrájenou okurkou, cibulí a vše promícháme. Utřeme máslo s hořčicí, přimícháme houbovou směs a vychlazenou pomazánku podáváme s pečivem.

 

ŠKVARKOVO-KVASNICOVÁ POMAZÁNKA:
70 g kvasnic, cibule, česnek, 1/4 hrnku mléka, 2 vejce, 2 bílky, 2 lžíce mletých škvarků, drcený kmín, majoránka, pepř, sůl. Kvasnice upražíme na oleji do světla, zároveň s nakrájenou cibulkou a česnekem (podle chuti). Přidáme mléko, vejce, bílky a mícháme
do zhoustnutí. Odstavíme, přidáme mleté škvarky, osolíme, dochutíme kořením.

 

BAREVNÁ POMAZÁNKA:
V mixéru dobře rozmixujeme trochu podušených hříbků, nastrouhanou syrovou mrkev,
3 natvrdo uvařená vejce, měkký sýr, kousek uzeniny (šunky), trochu majonézy nebo bílého jogurtu. Přidáme jemně nasekanou cibulku, prolisovaný stroužek česneku.

 

ŽAMPIONOVÁ POMAZÁNKA:    
Čerstvé žampiony nakrájíme a povaříme v troše osolené vody. Zvlášť nakrájíme měkký salám a natvrdo vařená vejce. Promícháme, spojíme tatarskou omáčkou, podle chuti osolíme, opepříme. Mažeme na topinky, jednohubky.

 

PEKELNÁ POMAZÁNKA:
1 konzerva hovězího masa ve vlastní šťávě, 2 majonézy, 100 g tvrdého strouhaného sýra,1 velká cibule, 2 stroužky česneku, pálivá paprika, sůl. Všechny suroviny smícháme, podle chuti dokořeníme a mažeme na plátky chleba nebo veky.

 

JÁTROVÁ POMAZÁNKA:
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na kostičkách slaniny. Přidáme mletá vepřová játra a dusíme do změknutí. Osolíme, opepříme a když pomazánka dostatečně zhoustne, zakápneme ji citronem. Mažeme na chleba nebo veku, sypeme cibulí.