kuře stokrát jinak

KUŘE PO KAVKAZSKU

Očištěné a vykuchané kuře o váze asi 50 dkg vložíme do vařícího zeleninového vývaru a uvaříme doměkka. Uvařené necháme dobře okapat a vychladnout. Celé nebo dvě půlky kuřete omočíme v rozšlehaných vejcích, obalíme ve vláčné strouhance a ve větším množství rozpáleného oleje je do zlatova vysmažíme (trvá asi 6 minut). Hotové kuře položíme na nahřátou mísu, obložíme opékanými brambory, dušeným zeleným hráškem a ozdobíme hlávkovým salátem nebo podáváme s jahodovým kompotem. Vývar z kuřete upotřebíme na přípravu polévky.

 

Kuřecí nudličky

Ingredience:
kuřecí řízky, cibule, česnek, sůl, provensálské koření, tymián, oregano, kari koření, grilovací koření, sójová omáčka, worchestrová omáčka, olej
Postup přípravy:
Řízky nakrájíme na nudličky a smícháme s nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, kořením, sójovou a worchestrovou omáčkou a prokapeme olejem. Necháme alespoň hodinu odležet (čím déle tím lépe). Odleželé maso zprudka opečeme na oleji. Kdo má rád ostré - na talíři dochutí chilli dresinkem.
Podáváme s hranolky nebo rýží.


Smažená kuřata po bavorsku

Ingredience:
2 mladá kuřata, sůl, hladká mouka, 2-3 vejce, 100 g parmezánu, strouhanka, olej na smažení
Omáčka: 2 lžíce másla, 1 1/2 lžíce hladké mouky, šálek mléka, 100 g žampionů, 1 dl bílého vína, 2 žloutky
Postup přípravy:
Kuřata rozčtvrtíme, osolíme, obalíme v mouce, vejcích a strouhance, smíchané se stejným množstvím strouhaného sýra. Smažíme na oleji.

Omáčka: z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem, přidáme na másle podušené žampiony a povaříme 15 minut. Po odstavení z ohně přidáme 1 žloutek rozmíchaný ve víně. Omáčku podáváme ke kuřatům.


Pikantní kuřecí směs

Ingredience:
600 g kuřecích prsou, 1 vejce, 4 lžičky solamylu, 200 g pórku, 200 g žampionů, 200 g cukety, 100 g mrkve, 1 chilli paprička, 4 lžíce oleje, zázvor, 4 lžíce bílého vína, sojová omáčka
Postup přípravy:
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, přidáme vejce, promícháme, vsypeme solamyl, a necháme odležet. Pórek, papričku, cuketu a mrkev nakrájíme na nudličky, žampiony na plátky. Na rozehřátém oleji asi 5 minut restujeme maso s nudličkami oloupaného zázvoru, postupně přidáváme mrkev, cuketu, papričku, pórek, nakonec žampiony. Vše důkladně promícháme, zalijeme vínem, přiklopíme poklicí a dusíme asi 5 minut. Nakonec směs zalijeme sojovou omáčkou a podáváme.

 

Kuřecí stehýnka po domácku

Ingredience:
4 kuřecí stehýnka, cibule, česnek, sůl, grilovací koření, špek, anglická slanina, mrkev, máslo
Postup přípravy:
Stehýnka srovnáme do pekáčku, osolíme, posypeme kořením, poklademe cibulí, česnekem, špekem, slaninou, kolečky mrkve, navrch dáme plátky másla, podlijeme a pečeme doměkka. Stejně můžeme připravit i králíka.

 

Kuřecí křidýlka po čínsku

Ingredience:
16 kuřecích křidýlek, 3 lžíce sójové omáčky, sůl, pepř, šálek oleje, 1 menší cibule, 2 lžičky sardelové pasty, 1 lžíce sádla, 1/2 l vývaru, 1 lžička škrobu
Postup přípravy:
Křidýlka potřeme sójovou omáčkou a mírně je osolíme a opepříme. Smažíme je na rozpáleném oleji asi 15 minut. Na jiné pánvi osmahneme na sádle drobně nakrájenou cibuli. Přidáme křidýlka, sardelovou pastu, zbytek sójové omáčky a vývar. Chvíli podusíme. V trošce vody rozmícháme škrob a zahustíme.
Podáváme s rýží.


Kuře královny Kálí
Ingredience:
400 g kuřecích prsou, 10 g škrobu, 200 g cibule, 1 dl oleje, 1 vejce, palička česneku, sůl
Postup přípravy:
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kousky. Přidáme lžíci škrobu, ušlehané vejce a dobře promícháme. Směs dáme na rozpálený olej a opékáme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, česnek rozdrtíme. Když je maso bílé, přidáme sůl, drcený česnek a cibuli. Jako příloha je vhodná dušená rýže a zelenina nebo nakládané houby.
(Z uvařené rýže upravíme na talíři kruh, do kterého vložíme hotové maso.)


Stehýnka v pivním těstě

Ingredience:
4 kuřecí stehna, sůl, 150 g mouky, 60 ml piva, 2 žloutky, 2 bílky, olej na smažení
Ochucená majonéza: 250 g majonézy, 1 lžička hořčice, 1 lžíce kaparů, sůl, pepř, 1 natvrdo uvařené vejce, 1 rajče, 1/2 salátové okurky
Postup přípravy:
Nejdříve si připravíme majonézu. Do majonézy vmícháme hořčici a kapary. Osolíme a opepříme. Nakrájíme vejce a spolu s pokrájeným rajčetem a nastrouhanou okurkou je přidáme do majonézy. Necháme uležet. Omyjeme a osolíme kuřecí stehna. Smísíme mouku s pivem a přidáme žloutky spolu se špetkou soli. Našleháme sníh z bílků a zapracujeme jej do těsta. Stehna obalíme v těstíčku. Maso velmi zvolna smažíme v rozpáleném tuku. Zda je hotové poznáme podle toho, že z masa nevytéká žádná šťáva. Hotové kousky vyrovnáme na talíře a podáváme spolu s ochucenou majonézou. Ozdobíme bylinkami.

 

Pivní kuřecí stehna

Ingredience:
4 kuřecí stehna, 1-2 větší cibule, 4 lžíce plnotučné hořčice , 0,5 l černého piva, 2 lžíce másla, mletý kmín, pepř, lžička zázvoru, sůl, majoránka, libeček nebo jiné bylinky, 4 stroužky česneku, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce worchestrové omáčky, hladká mouka nebo granulovaná tmavá jíška
Postup přípravy:
Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a případně v kloubu rozřízneme. V misce smícháme plnotučnou hořčici, utřený česnek, zázvor, kmín, sójovou omáčku, worchestrovou omáčku, pepř, osolíme a přidáme dle chuti majoránku, libeček nebo jiné bylinky. Osušená kuřecí stehna po všech stranách potřeme vzniklou omáčkou a necháme asi 24 hodin uležet. Druhý den nahrubo nakrájíme cibuli a vyložíme s ní polovinou másla vymazaný pekáček. Na tuhle vrstvu cibule poklademe kuřecí stehna a poklademe zbylou částí másla. Zbylou omáčku vytřeme do pekáčku. Podlijeme černým pivem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme za častého polévání výpekem asi 45-50 minut při 200-210 °C, dle velikosti masa. Dle potřeby podléváme zbylým pivem. Po dopečení maso vyjmeme a zahustíme moukou, nebo granulovanou tmavou jíškou.
Po opětovném prohřátí masa podáváme z vařeným bramborem nebo rýží.


Moravské kuře

Ingredience:
1 kuře, 100 g másla, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 nožička moravské klobásy, 6 žampionů, 4 rajčata, 4 kapie, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, koření na kuře
Postup přípravy:
Očištěné kuře osolíme, okořeníme, podlijeme trochou oleje a horkou vodou a v troubě upečeme po obou stranách dočervena. Během pečení kuře potíráme rozehřátým máslem. Upečené kuře vyjmeme z pekáčku a udržujeme v teple. Zbylý tuk z výpeku doplníme máslem, na něm podusíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme tence nakrájenou klobásu, houby a osmahneme. Vhodíme osminky rajčat, nudličky kapie a tenké plátky česneku. Společně dodusíme doměkka. Kuře naporcujeme, ke každé porci přidáme malou sběračku zeleninové směsi
a podáváme s vařenými brambory nebo hranolky.


Pečené chilli kuře

Ingredience:
1 kuře, 4 lžíce másla, 4 stroužky česneku, špetka chilli koření, sůl, pepř
Postup přípravy:
Do opláchnutého a osušeného kuřete vetřeme utřený česnek se solí, pepř a chilli koření. Takto připravené kuře vložíme do pekáče na rozehřáté máslo, podlijeme trochou vody a pečeme zakryté vrchním dílem pekáče nejprve ve více, potom v méně vyhřáté troubě. Při pečení přeléváme kuře šťávou a podléváme horkou vodou.
Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.


Utajená kýta

Ingredience:
8 kuřecích kýt (horní část stehna), 300 g drůbežích jater, 150 g pórku, sójová omáčka, kečup, grilovací koření, sůl, olej
Postup přípravy:
Maso jemně rozklepeme, aby nebylo voskové, osolíme, posypeme grilovacím kořením, zprudka osmažíme na rozpáleném oleji, často otáčíme, aby maso mělo křupavou kůrčičku. Játra nakrájíme nadrobno a zpurdka orestujeme. Když jsou játra skoro hotová, přidáme najemno nakrájený pórek a jen krátce osmahneme. Játra a pórek smícháme, přidáme kečup, sůl, sójovou omáčku. Touto směsí polijeme pečená stehna, až se skoro ztratí.
Podáváme s chlebem, brambory nebo bramboráky.


Vídeňské kuře

Ingredience:
kuře, sůl, pepř, hladká mouka, špetka sladké papriky, 1 vejce, špetka petrželky, strouhanka, rostlinný olej na smažení, lžíce másla, 1 citrón
Postup přípravy:
Připravené kuře rozdělíme na 8 kusů (2 na jednu porci), zbavíme kůže, částečně vykostíme, stlačením zploštíme a mírně naklepeme. Osolíme, opepříme, obalíme v mouce ochucené paprikou, ve vejci s nadrobno nakrájenou petželkou a ve strouhance. Smažíme volněji v rozehřátém tuku. Usmažené kousky necháme okapat na papírovém ubrousku a potom je pokapame máslem. Rozdělíme na nahřáté talíře a ozdobíme plátkem citronu a kouskem petrželky.
Podáváme s vařenými brambory a s dušeným hráškem.


Kuřecí prsíčka ála Lada

Ingredience:
4 kuřecí řízky, sůl, 4 plátky plátkového sýra, 1 čabajská klobása, hladká mouka, vejce, strouhanka na obalení, olej na smažení
Postup přípravy:
Prsíčka omyjeme, lehce naklepeme a osolíme. Doprostřed masa vložíme plátek sýra a několik koleček klobásy. Svineme a upevníme masovými jehlami. Poté obalíme v trojobalu a po všech stranách smažíme v ropáleném oleji.
Vynikající s opékanými brambory.


Kyjevský kotlet

Ingredience:
4 kuřecí prsíčka, 100 g másla, trochu bylinkového koření, 4 žampióny, 4 plátky krůtí nebo vepřové šunky, lžíce hladké mnouky, 1 vejce, strouhanka, 1 citron, sůl, pepř, olej
Postup přípravy:
Kuřecí prsíčka rozřízneme naplocho, abychom získali velké řízky. Naklepeme je, osolíme, opepříme a na každý položíme tenký plátek šunky. Na něj položíme jako prst silný váleček másla, protažený v bylinkovém koření a jemně nasekaný žampión. Řízky zavineme, spíchneme párátkem a uložíme do chladničky, aby máslo ztuhlo. Před smažením maso obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a ve strouhance. Smažíme ve větším množstvím oleje dozlatova.
Jako příloha se hodí vařené brambory nebo hranolky a hlávkový salát.


Grilované kuře

Ingredience:
1 kuře, 2 lžíce medu, 4 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce pikantního kečupu, sůl, 2 lžíce oleje
Postup přípravy:
Kuře dobře omyjeme. Marinádu připravíme smícháním oleje, medu, sojové omáčky, kečupu a soli. Touto směsí potřeme kuře zevnitř i vně a necháme chvíli odležet. Grilujeme v troubě nejprve prsy dolů nebo napíchnuté na stojánku. Během pečení potíráme zbytkem marinády.
Výborně chutná se zeleninou a pečivem.

 

Ostrá kuřecí stehýnka

Ingredience:
4 kuřecí stehýnka, 200 g uzeného masa, 100 g másla, 2 cibule, 2 feferonky, 2 čerstvé papriky, 1 citron, 1 lžička mleté papriky, česnek, sůl
Postup přípravy:
Pod kůžičku stehýnka vložíme plátek másla, plátek uzeného masa s rozetřeným česnekem a kouskem feferonky. Vše upevníme párátkem nebo špízkem. Do remosky nakrájíme na plátky cibuli a feferonky, poklademe kuřecími stehýnky, osolíme a posypeme paprikou. Mírně podlité vodou pečeme asi 1 hodinu. Nakonec výpek ochutíme citronovou šťávou
a podáváme s pečivem a pivem.


Italské kuře

Ingredience:
1 kuře, 5 malých cibulek, 2-3 lžíce rajčatového protlaku, 1 1/2 sklenice suchého bílého vína, 4 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, špetka sladké papriky, sůl, pepř
Postup přípravy:
Kuře omyjeme, očistíme a rozdělíme na 6 porcí. Cibulky nakrájíme na kolečka a na oleji necháme zrůžovět. Přidáme rajčatový protlak a víno, promícháme a asi 3 minuty zahříváme. Vložíme porce kuřete a na mírném ohni 45 minut dusíme, až maso změkne. Mouku smícháme s malým množstvím vody nebo vína, přidáme sladkou papriku, sůl a pepř. Vlijeme k masu a vše na mírném ohni dusíme ještě 5 minut.
K jídlu se výborně hodí zeleninový salát a rýže nebo těstoviny.


Kuře smažené v těstíčku

Ingredience:
1 kuře, 50 g mouky, 2 lžíce bílého vína, 1 lžička oleje, 2-3 bílky, sůl
Postup přípravy:
Kuře nakrájíme na čtvrtky, stehna ohneme a sepneme špejlí, křdla zalomíme dozadu, čtvrtky osolíme, obalujeme v těstíčku a smažíme v rozehřátém oleji.
Těstíčko: V hluboké míse smícháme víno, olej a mouku. Těstíčko má mít hustotu jako kapání. Je-li hustší přidáme trošku mléka. Nakonec vmícháme do těstíčka sníh ušlehaný z bílků.


Kuřecí roláda

Ingredience:
1 velké kuře, 40 g másla, sůl, 150 g šunky, 80 g slaniny, 3 vejce, 100 g zmrazeného hrášku
Postup přípravy:
Kuře nařízneme podélně na hřbetě, ostrým nožem odkrojíme maso od kostry tak, abychom je neprořízli, konce křídel odsekneme, stehna a křídla vykostíme a zasuneme dovnitř. Plát masa s kůží osolíme, poklademe plátky slaniny a šunky, potřeme je řídkými míchanými vejci, posypeme je hráškem a pevně stočíme v roládu. Omotáme ji bílou nití, povrch osolíme a upečeme na zbylém másle.
Vhodná příloha jsou vařené brambory a zeleninový salát. Roládu můžeme také podávat studenou, nakrájenou na tenké plátky.


Kuřecí kapsy

Ingredience:
4 kuřecí řízky, 1 malá sklenička bílého sterilizovaného zelí, slanina, cibule, sůl, vegeta kari, olej
Postup přípravy:
Nálev ze sterilizovaného zelí vymáčkáme. Nakrájíme slaninu a cibuli. Slaninu opečeme na oleji a přidáme nakrájenou cibuli. Pak přidáme sterilizované zelí a chvíli prohřejeme. Rozklepané kuřecí řízky osolíme, opepříme a na polovinu řízku dáme sterilizované zelí. Řízky přehneme a okraje zpevníme jehlami. Posypeme kapsy trochou vegety a obalíme je v hladké mouce a dáme na pánev osmahnout. Potom podlejeme horkou vodou (můžeme přidat trochu masoxu) a dusíme doměkka.
Příloha: hranolky a zeleninová obloha, bramborová kaše a zeleninový salát.


Kuřecí steak na víně s mandlemi

Ingredience:
600 g kuřecích prsíček (4 plátky), 2 lžíce oleje, 1 lžíce mandlí, 1 lžička hladké mouky, 1 lžíce másla, 0,5 dcl bílého vína, 4 stroužky česneku, chilli koření, kari koření, sůl, mletý pepř
Postup přípravy:
Kuřecí plátky osolíme, opepříme, protkneme stroužky česneku a opečeme na oleji. Maso vyjmeme, výpek zjemníme máslem, přidáme mouku, chilli a kari koření, krátce osmahneme, zalijeme vínem a povaříme. Šťávu dochutíme solí a procedíme zpět na maso. Oloupané mandle rozdělíme na půlky, osmahneme na tuku a zdobíme jimi jednotlivé porce kuřecích steaků.

 

 Kuřecí roláda se špenátem

Ingredience:
1 kuře (1,5 kg), sůl, mletý barevný pepř, 150 g listového špenátu, 100 g anglické slaniny, grilovací koření, 3 lžíce oleje
Postup přípravy:
Kuře zbavíme kůže a vykostíme. Plát zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Ze špenátu odkrojíme stonky, spaříme a necháme okapat. Na plát masa rozložíme plátky slaniny, kterou poklademe listy špenátu. Maso pevně zavineme a ovážeme nití. Roládu potřeme grilovacím kořením rozmíchaným s olejem. Podlijeme trochou vody a pečeme dozlatova, za častého podlévání. Hotovou roládu rozkrájíme na plátky
a podáváme s bramborovou kaší, zeleninovu oblohou nebo salátem.


Tatranské kuře

Ingredience:
těsto na bramboráky, olej, kuřecí prsa, čerstvá nebo sterilovaná kapie, pórek, česnek, žampiony, sójová omáčka, slanina, strouhaný sýr
Postup přípravy:
Uděláme bramborákové těsto a v lívanečníku usmažíme malé bramboráčky. Mezitím připravíme masovou směs: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme je na oleji. Přidáme na plátky nakrájenou kapii, pórek, česnek, žampiony a sójovou omáčku. Směs dáme na bramboráčky, na ni dáme plátek slaniny, posypeme strouhaným sýrem (může být i Niva) a zapečeme v troubě.
Podáváme se zeleninovou oblohou.

 Kuře po asijsku

Ingredience:
3 lžíce oleje, 4 cibule na kolečka, 2,5cm zázvorového kořene, 3 mrkve na kolečka, 1 červená paprika na tenké nudličky, 1 žlutá
paprika na nudličky, 4 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce sherry, 4 kuřecí prsíčka na proužky, 125 ml vody
Postup přípravy:
Na pánvi rozpálíme 1 lžíci oleje, přidáme cibuli a nakrájený zázvor a 1 min. mícháme a smažíme.Rozpálíme i zbylý olej, přidáme mrkev, papriky a 2 - 3 minuty zprudka smažíme - nepestáváme míchat. Přelijeme sojovou omáčkou, sherry, proužky masa a za stálého míchání pokračujeme ve smažení ještě 3 - 4 minuty. Přilijeme vodu, stále mícháme tak 1-2 min. Směs povaříme až mírně zhoustne.
Podáváme s rýží.


Kuřecí prsa

Ingredience:
4 kuřecí prsa,1 bílý jogurt,1 lžička grilovacího koření,1/2 lžičky kari
Postup přípravy:
Prsíčka naklepeme a mírně osolíme.Do jogurtu zamícháme grilovací koření a kari koření. Směsí potřeme prsíčka z obou stran, uložíme do misky na sebe a necháme den odpočinout.Pak smažíme.

 

Smažené kuřecí stehna

Ingredience:
2 kuřecí stehna bez kůže 200g strouhanky 1 bal. grilovacího koření 1 pol.lžíce vegety fólie na pečení Čínské zelí, rajčata, brambory
Postup přípravy:
stehna osušíme, obalíme ve strouhankové směsi, dáme na fólii do trouby na 20 minut, stehna otočíme a pečeme dalších 20 minut,
podáváme se salátem z čínského zelí a opékanými bramborami.